Facebook logo

Youtube logo

 

Jelenlegi hely

Címlap

Gondolatok a Mentés Másként Együttes 2023. 03. 11-i zentai koncertjéről

Mentés Msáként Együttes-Ivánovics Viktor-Szokolay Dongó Balázs-fotó Révész Róbert 2023-03-11 Zenta

A Halmos Béla Program támogatással készülő, harmadik, Útitárs című CD lemezét éppen ebben a hónapban kiadó Mentés Másként Együttes a zentai Eugen színházteremben rendezett koncertje adott keretet a Zenta - környékiek hagyományosan minden évben március 15. előtt megrendezett alkotói díjkiosztó ünnepségének: a Hagyományaink Ünnepe 25. évi rendezvényének.

    A Mentés Másként Együttes Alsó Tisza – menti és kórógyi dallam csokraival, ballada feldolgozásával kívánta a maga módján felhívni a figyelmet az újra virágkorukat élő vajdasági tamburazenekarok repertoárjai mellett a vajdasági énekek és az egyszerű pásztorfurulyákon, dudán, tárogatón előadott dallamok szépségére, aktualitására. Ez a hangszerelés az utóbbi húsz esztendő alatt szinte teljesen eltűnt a vajdasági zenekarok repertoárjából, s egyúttal ezeknek a hangszereknek a kifejező ereje is elkallódott. A Mentés Másként Együttes nem csak ezekről a hangszerekről rázta le az útiport, hanem az Alsó Tisza-menti énekes dallamok kiválogatásában is újat alkotott, amit a közönség vastapsai is jeleztek.

     A Szokolay Dongó Balázs príma díjas népi fúvós zenésszel és Ivánovics Viktor fiatal tamburás – énekessel kiegészült csapat a délvidéki anyag mellett, az erdélyi Mezőségről és a Szeret-menti moldvai magyar dialektus anyagából is elsöprően érzelmes válogatással örvendeztette meg ünneplő közönségét, akit elvarázsoltak az együttes sajátos, eredeti dallamokból szőtt csokrai és váratlan hangszerelései. Emellett a 200 éves Petőfi évfordulóra Fábri Géza megzenésítette a költő Csatában című versét, amely erőteljes: furulya, tambura, duda, koboz hangszerelésben szólalt meg.

           

Révész Róbert, Fábri Géza és Szokolay Dongó Balázs régi barátja, kiváló fotóival emlékezett meg az páratlan estéről.

Aki jelen volt a közönség soraiban, pontosan tudja, hogy óriások álltak fel közösen a színpadra, így Barta Márton furulyás esetében a Népművészet Ifjú Mestere cím elérése szép cél lehet.

 

Köszönjük a Mentés Másként Együttesnek a felemelő, egyedi élményt!

Gy.P.

 

Készül a Mentés Másként Együttes „Útitárs” című új CD lemeze

Mentés Másként muzsika zengett a szegedi Piarista Iskola díszterméből, ahol a zenészek rögzítették új CD lemezük anyagát.

Fábri Géza kobzos-énekmondó, Fábri-Ivánovics Tünde népdalénekes és Barta Márton furulyás meghívta lemezére a Príma Díjas Szokolay Dongó Balázs furulyást és Nyíri László hegedűst. Hangmérnökük, Pétervári Lajos mérhetetlen szaktudásával segítette a felvételek rögzítését. A népzene mély átélésben folyt a zenei alkotómunka.

 

F.G.:
„Az elmúlt tíz évben különböző projektekben, a növendékeinkkel, a Népzenei Kamaraműhellyel vagy más együttesekkel több lemezt adtunk ki. A háttérben a Mentés Másként Együttes alkotómunkája is természetesen zajlott, de koncerteken volt csak hallható, átélhető a muzsikánk. Ismét sajátos, énekes-moldvai hangszeres újraénekelt dallam anyagot szerkesztettünk. A hagyományőrző munkát és a slágernek számító műsorszámokat válgattuk az ÚTITÁRS lemezre.” – mondta nagy lelkesedéssel az együttes egyik fő alkotója.

 

B.M.:
„Újonc vagyok a Mentés Másként Együttesben, mégis otthonosan mozgok benne, hiszen már régen együtt muzsikálunk Tündével és Gézával. Nagy megtiszteltetésnek éreztem, amikor meghívtak az együttesbe, mert mindig is nagyra tartottam munkájukat, s örülök, hogy most ily módon is részese lehetek annak. A lemezfelvétel nagy tapasztalattal bővítette az együttesi jelenlétünket, hiszen még inkább erősödött az egymásra való támaszkodás érzése. Mindig örömmel tölt el, ha a népzene, a magyar furulyajáték iránti szeretetemet megoszthatom másokkal is, koncertek, táncházak vagy most e lemez formájában.”

 

F.I.T.:
„A „mentés másként” féle muzsika az énekelt dallamból indul ki, így a szöveges tartalom átéléssel való hordozása közös küldetés. Énekesként, különösen fontosnak tartom, hogy erre mind figyeljünk és juttassuk el a hallgatóságot a jelentések mélyebb rétegeihez. Magyar nyelven énekelünk, az anyanyelvünk gyönyörű zeneiségét zengjük dallamba foglalva, s ez akkor működik jól, ha a hangszeres és az énekes szólamok egymást segítő módon alakulnak, idomulnak egymáshoz, de szabadságot is hagynak az élő zenealkotáshoz. Amikor az egyetemes zene nyelvén kezdünk „beszélgetni”, minden érhetővé válik. Már nagyon sokan várják azt a CD lemezt: mi is!”

 

A Mentés Másként Együttes ÚTITÁRS című lemez anyaga az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő – Nemzeti Kulturális Alap – Halmos Béla Program Kollégium támogatásával fog hamarosan CD lemez formájában megjelenni. A CD anyag rögzítéséhez Jusztinné Nedelkovics Aliz igazgató biztosította azt a helyszínt, amelyre az együttes vágyott.

 

F.I.T.
„Mérhetetlen hála van a lelkünkben, hiszen az alkotómunkát olyan környezetben tudjuk végezni, amely félig az otthonunk. A Szegedi Piarista Iskola dísztermében „pont jó” minden, úgy, ahogy van. Persze, Pétervári Lajos szaktudása varázsolja a teret és hihetetlen a muzsika ereje, már így, nyersen is. Ahhoz, hogy mind itt lehessünk és alkotókedvünkben is nyugodtak lehessünk, közvetlen baráti segítséget kaptunk Keserű György atyától, aki szabaddá varázsolta a termet a kérésünk hallatán és barátaink gondozzák kislányunkat, aki egyébként mindenhova elkísér. Számos megelőző koncert során erősödött az együtt játék, amelyhez a családunk és szülői közösségünk is hozzájárult, sőt a határontúli és külföldi koncertjeink közönsége is várja az új lemezt. És persze, a Halmos Béla Program anyagi támogatása nélkül, mindezt el sem tudtuk volna kezdeni. Köszönjük a megtisztelő támogatást mindenkinek!”
p.Támogatók:
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő – Nemzeti Kulturális Alap – Halmos Béla Program Kollégium 786133/265 – Szegedi Piarista Iskola

 

https://nka.hu/

     

Mentés Másként Együttes ANGLIAI TURNÉ 2022.

A Mentés Másként Együttes útra készen fogadta a pandémia hírét 2020-ban, amely megakadályozta az akkor tervezett koncerteket. Örömmel jelentjük, hogy 2022. október 27– 30. között újra eljutottunk a közönségünkhöz, Cambridge-be. Sokan jöttek, hogy részesei legyenek „mentés másként” élménynek!

Négy koncert és egy táncház keretében találkozhattunk az közönségünkkel, akik közül sokan „rajongóink” lettek és több eseményre is eljöttek. Minden koncertre, az egyedi helyszínhez igazodva, külön műsorral készültünk, így az élmény páratlanul gazdag volt.

A St Mark’s templomban nyitottuk a turnénkat, családias légkörben, szívélyes fogadtatásban. Kájoni János Cantinale Catholicum (1676.) gyűjteményéből válogatott dallamok közül kiemelkedett az Introitus és Dicsőség előadása. Különösen szép élményt nyújtott a világias énekek közül a „Napnak három szép húga..” kolinda feldolgozás.

A St Catharine’s College zenei igazgatója, Dr Edward Wickham karvezető örömteli visszaemlékezésben utalt a sok éves zenei kapcsolatunkra, melynek során növendékeink koncert csere programokban találkozhattak, alkothattak. A kivételes akusztikájú kápolnájában tartott koncerten különös tetszést aratott a Szent Lászlóhoz szóló historikus népének előadása, valamint a Kegyelmes Isten Balassi istenes vers népzenei feldolgozása. Régi kedvenc énekünk, Ideki e csenderbe…,  a közönség kérésére került a műsorba, amelyet ajándékként játszottunk.

Szintén, visszatérő vendégei lehettünk a Wolfson College professzorokból és doktoranduszokból álló közönségének. Lynette Alcantara karvezető és zeneművészeti szervező különösen fontosnak tartotta, hogy a hosszú, távolságtartásra kényszerítő körülmények után, a Mentés Másként Együttes moldvai népzenei koncertje és táncháza teremt új közösségformáló utakat Cambridge-ben is. A táncok közül kiemelt tetszést aratott a pálmáska, a bulgáros és a drumul dragului. A koncert során a nagy sodrású Voltam én is, mikor voltam… ének többszörös vastapsot kapott.

2022-évi angliai turnénk záró koncertje igazán feltette a koronát a négy nap sűrű élményére. A Mentés Másként Együttes lezajlott koncertjeit meghatóan méltatta házigazdánk, Julia Seiber Boyd, a Seiber Mátyás Trust és a Cambridge Szeged Society elnöke, Seiber Mátyás zenszerzőnk örökségének éltetője. Művészeti alkotómunkában találkoztunk James Eisner énekmondóval és ének mesterrel, aki elhozta hozzánk a Georgia kórusát. A Georgia együttessel közös számokban is tudtunk gondolkodni, amelyek közül a Tavaszi szél… magyar népdalunkra készítettek többszólamú feldolgozást.

Találkozhattunk Cambridge város polgármesterével és feleségével, a polgármester asszonnyal, akikkel finom angol teázás mellett értékes és emlékezetes szakmai tapasztalatcserét folytattunk. Szeged várossal ápolt 35 éves testvérvárosi kapcsolatunk kulturális kötelékeit erősítve plakettet és polgármesteri kitűzőt vehettünk át.

Köszönjük minden segítőnknek és támogatóinknak a Mentés Másként Együttes 2022. évi angliai turnéjának létrejöttéhez nyújtott segítséget!

Zenekari felállás
Barta Márton – furulya, kaval, fujara, ének
Fábri-Ivánovics Tünde – ének, dob, csengők
Fábri Géza – koboz, tambura, ének

Támogatók:
www.mentesmaskent.hu
https://www.facebook.com/mentesmaskentegyuttes

Supporters of Mentés Másként Együttes England TOUR 2022.:
Human Capacities Grant Management Office (EMET) – National Cultural Fund of Hungary – Béla Halmos Program
Cambridge Szeged Society
Seiber Mátyás Trust
St Catharine’s College
Wolfson College

https://nka.hu/

https://halmosbelaprogram.hu/koncerttamogatas-nemzetkozi/

 

 

 

Fábri Gézával és Fábri-Ivánovics Tündével beszélgetett a Hét Nap szerkesztősége

Fábri Gézával és Fábri-Ivánovics Tündével beszélgetett a Hét Nap szerkesztősége: "Megmenteni, vagyis élővé tenni"

MÉZESPÁLINKA 2020.

 
A MÉZESPÁLINKA koncert 15. évét ünnepeljük: Tartsatok velünk!
"Ó, fényességes szép hajnal"
Adventi népzenei nagykoncert
filmbemutató
Fellépnek:
Mentés Másként Együttes / Vízöntő Együttes /
Népzenei Kamaraműhely / Korinda Együttes / Terebes Zenekar /
Róka Szabolcs kobzos énekmondó /
Kuzma Levente orgonaművész /
Fabulya Andrea versmondó / Aranygyapjú Társulat /
Klézse-Budai Szályka Rózsa Ifjúsági Hagyományőrző Csoport /
A Dugonics András Piarista Gimnázium Alapfokú Művészeti Iskolájának népzenész növendékei:
Bartók Miklós Dániel,
Barta Márton, Bauer Iván,
Erdélyi Luca, Harkai Luca, Ivánovics Viktor, Kiskobzosok, Kocsis Ádám.
Megszólalnak a koncertet szervező és segítő önkéntesek, családok, közösségi és lelki vezetők, neves művészek.
Premier koncert filmvetítés 2020. 12. 20-án 18:00 órakor
a Mester Tanoda Alapítvány Facebook oldalán.
Az idei mézes pálinkával koccintsunk otthonainkban, szeretteinkkel! Egészségünkre!
 
1% Köszönjük, hogy adója 1%-ával támogatja a Mester Tanoda Alapítvány hagyományteremtő, tehetséggondozó munkáját!
Adószám:18468579-1-06
 
Támogatók:
Emberi Erőforrások Minisztériuma – Emberi Erőforrás Támogatáskezelő – Csoóri Sándor Program CSSP-E-NEPZENE-2019-0341
Mester Tanoda Alapítvány, Dugonics András Piarista Gimnázium
 

Mentés Másként Együttes ON TOUR IN ENGLAND 2019.

Mentés Másként 2019. évi angliai turnéja - angol plakát

Julia Seiber Boyd asszony, a Cambridge Szeged Society egyesület elnöke, valamint Seiber Mátyás Trust alapítvány szervezője újra meghívta a Mentés Másként Együttest, hogy 2019. január 17 – 20. között - a Cambridge Folk Clubban, valamint a Cambridge Szeged Society többségében külhoni magyar és vegyes házasságú közössége részére kijelölt helyszínen - két nagykoncertet adjon és a Wolfson College hallgatói és professzorai számára koncerttel és táncházzal kiegészülő magyar népzenei rövid kurzust tartson. A művészek ennek jegyében újra felvállalták egy Szeged-Budapest-London-Cambidge útvonalú turné megszervezését. A koncertekre való felkészülés már megkezdődött.

Fábri-Ivánovics Tünde énekes, Lipták Dániel hegedűs, Fábri Géza kobzos és Molnár Előd Balázs furulyás, táncos elkötelezettek abban, hogy magas színvonalon képviseljék Magyarországot, széles körben és magyar szakmai színvonalon ismertessék a magyar kultúra értéktárát, s ebben kiemelten a moldvai csángó szórványmagyarság kulturális kincseit Angliában, Cambridge-ben. Tevékenységükkel jelentősen hozzájárulnak Szeged Megyei Jogú Város kulturális életében kiemelt helyen szereplő testvérvárosi kulturális kapcsolatok erősítéséhez.         

A Mentés Másként Együttes önszerveződő alapon, sokszor kizárólag saját költségen vállalta a Cambridge-i koncertek megvalósulását. A négy népzenész célja a meglévő kulturális párbeszéd fenntartása. A jelentős önkéntes munkát felvállaló művészek az említett koncerteket a testvérvárosi kapcsolat jegyében csökkentett tiszteletdíjjal vállalják, azonban a repülő jegyek kifizetése olyan jelentős terhet jelent, mely nem méltó a kifejtett művészeti érték fényében. Ennek támogatását sajnos a helyszínek szervezői, vagy az érintett városok önkormányzatai nem tudják vállalni. Az anyagi terhek enyhítését  a Halmos Béla Program pályázati támogatása segíti – amiért a Mentés Másként Együttes és angliai kulturális szerepléseik által érintettek, ezúton is, hálájukat fejezik ki!                                                                                                                       

 

Támogatók:

Cambridge Szeged Society

Sieber Mátyás Trust

Wolfson College

Emberi Erőforrás Támogatáskezető - Nemzeti Kulturális Alap - Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégium

 

A Mentés Másként Együttes 2019. évi angliai turnéjának megvalósítását 2021. augusztus 31-ig halasztottuk. A pontos koncert időpontokkal, új plakáttal, aktuális időben jelentkezünk!

Mézespálinka 2018. „Békesség a földön…” Adventi ünnepi népzenei nagykoncert - betlehemes fantázia

Mézespálinka 2018. koncert plakátja

2018. december 20. 18:00 óra

Piarista Vártanúk Temploma (6724 Szeged, Bálint Sándor u. 14.)

Mézespálinka 2018.

„Békesség a földön…”

Adventi ünnepi népzenei nagykoncert - betlehemes fantázia

 

Fellépők:

Népzenei Kamaraműhely

           Korinda Zenekar

           Mentés Másként Együttes

           Tázló Együttes

           Terebes Zenekar

           Kuzma Levente orgonaművész

           Aranygyapjú Társulat

           Fabulya Andrea versmondó

Közreműködnek a Dugonics András Piarista Gimnázium

alapfokú művészeti iskolájának népzenész növendékei és tanárai.

 

Finom, mézes pálinkával kínáljuk!

 

Támogatók:

Nemzeti Kulturális Alap – Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégium               

Mester Tanoda Alapítvány 

Dugonics András Piarista Gimnázium


 

1% Köszönjük, hogy adója 1%-ával támogatja a Mester Tanoda Alapítvány hagyományteremtő, tehetséggondozó munkáját! Adószám: 18468579-1-06

 

A Mentés Másként Trió és a Nyenyere Egylet táncház

Milleniumi Kávéház tavaszi programkínálata

18:00
Dr. Varga Sándor (Szegedi Tudományegyetem) előadása: A mozdulat jelentése, a tánc szerepe.
-
A tánc funkciója és jelentése más és más lehet különböző történelmi korokban, különböző társadalmi és kulturális környezetben, különböző élethelyzetekben.
Az előadás a Kárpát-medencei népek hagyományos és tánckultúráját vizsgálva ezekre a változó szerepekre és jelentésekre, és az egymástól gyökeresen eltérő értelmezési lehetőségekre hívja fel a figyelmet.

20:00
A Mentés Másként Trió és a Nyenyere Egylet moldvai és gyimesi táncháza
-
Mentés Másként Trió: Koncertjükön eredeti népdalok, táncdallamok, historikus
énekek és versmegzenésítések csendülnek fel.
A trió tagjai: Fábri-Ivánovics Tünde – Szeged Kultúrájáért Aranygyűrűvel kitüntetett, Vass Lajos nagydíjas népdalénekes, a NépművészetIfjú Mestere díj kétszeres tulajdonosa, népi ének tanár, Lipták Dániel – Népművészet Ifjú Mestere díjas, Halmos Béla Vándordíjas népi hegedűs, népi hegedű tanár, Fábri Géza - Mediawave életműdíjas kobzos (népi pengetős hangszerek, ázsiai pengetősök), Bács-Kiskun Megye Művészeti díjas, népzenetanár.
Nyenyere egylet: A Nyenyere Egylet 2006-ban alakult Szegeden, a környék – a Dél-Alföld – mára letűnt népzenéjének újraélesztése céljából. Repertoárjuk időközben csángó népzenével, moldvai és gyimesi tánc alá való muzsikával is bővült.
A zenekar tagjai: Zombori Györgyi (ének, tekerő), Bede Ádám (esz-klarinét, furulya, kaval), Tóth Antal (tekerő, koboz), Tolna Péter (tekerő, dob, ütőgardon).

Bálint-napi mulatság - Balassi est, koncerttel és táncházzal

Bálint-napi mulatság - Balassi est, koncerttel és táncházzal
A Bálint-nap ünnepe Balassin keresztül a szerelem, a férfiasság jelképe, melynek köszöntése az Ötágú Síp Egyesületen keresztül már több évtizedre tekint vissza.
Belehallgathatunk a Dugonics András Piarista Gimnázium Népzenei Kamaraműhelye mutatja be Balassi énekelt versekből és népzenéből álló egyedi koncertanyagába. Verset mond: László Imre Tádé. A z ünnepi műsort a Pavane Reneszánsz Táncegyüttes kardtánca zárja. Ezt követően rövid táncház moldvai táncokból.
Házigazdák: Dr Horváth István Károlyné és Kis Imre Ferenc publicista.

Mézespálinka karácsonyi ünnepi nagykoncert

Mézespálinka karácsonyi ünnepi nagykoncert

A „Mézespálinka” karácsonyi nagykoncert hosszú múltra tekint vissza, hiszen tizenkét éve annak, hogy Fábri Géza kobzos előadóművész és Fábri-Ivánovics Tünde népdalénekes először hívták közönségüket egy „mézes” népzenei koncertre a szegedi Piarista Templomba.

A közönség már évek óta tudja, hogy valódi komplex élményre kell készülnie. A csodálatos adventi dallamok nem csak „hallgatásra” hívnak, hanem valósággal „elsodornak”, megszólítanak, megérintenek.

2017. december 20. 18 órai kezdettel

Mennyei muzsika születik!

Az alkotók:
Mentés Másként Együttes
Korinda Zenekar
Terebes Zenekar

Népzenei Kamaraműhely

Csizmadia Anna népdalénekes
Kátai Zoltán énekmondó
Erdélyi Luca arany Páva gyermek népdalénekes
Ivánovics Viktor ezüst Páva gyermek tamburás
Kuzma –Vojtovics Tímea orgonaművész

Közreműködnek:
a Dugonics András Piarista Gimnázium művészeti iskolájának fiatal népzenész növendékei és tanárai.

Adventikoszorú-készítés

ADVENTIKOSZORÚ-készítés_plakát

Szorgos kezek gyülekezete a díszektől roskadozó asztalok körül.

A szalma koszorú alapok új ruhába öltöznek.

Aki már elkészült a koszorú kompozícióval, új dalokkal gazdagodhat.

S áldást mondunk közösen a csodaszép koszorúinkra: hamarosan megkezdjük a szent várakozást.

30 éves testvérvárosokat képvisel a Mentés Másként Együttes

30 éves testvérvárosokat képvisel a Mentés Másként Együttes Angliában

Cambridge és Szeged városok 2017-ben ünneplik testvérvárosi kapcsolatuk 30. ünnepi évét.

Ebből az alkalomból Szeged képviselője Cambridge város meghívására, a Mentés Másként Együttes, akik immáron 7 éve ápolják aktív kulturális együttműködésüket az angliai egyetemi központ különböző szereplőivel, intézményeivel.

 

Aki teheti, vegyen rész a pazar koncerteken és bátran álljon be a táncba!

 

Részletek a plakáton.

 

 

Mentés Másként a Táncháztalálkozón

Mentés Másként Együttes

Fábri Géza a világhírű kobzos tovább szélesíti a Mentés Másként koncepció határait.

A Mentés Másként Együttes négyes felállásával elragadó muzsikával készülnek a Táncháztalálkozó közönségének megbabonázására.

A korábban slágerré vált számok mellett, új sarjaikat is bemutatják.

Találkozzunk!

 

 

Népzene és költészet: Mentés Másként Együttes szabadtéri koncertje

Mentés Másként Együttes szabadtéri koncertje a 87. Ünnepi könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapokon, Gyulán

Különleges zenei csemege a Mentés Másként Együttes szabadtéri koncertje a 87. Ünnepi könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapokon, Gyulán.

A népköltészetet, mint oly' sokak által tisztelt tökéletesen letisztult kötészeti esszenciát éltetik muzsikájukkal ősi dallamokkal, Balassitől Petőfiig.

Gyertek a Világórához 19:00-ra!

Akusztikus, autentikus Istvánfi Balázs & Németh András – Mentés Másként Trió

Mentés Másként Együttes - Fotó: Fridrik Imre

"Lehet-e ötvözni a barokk kamarazene érzékeny interakcióját, a mai fülnek gyakran szokatlan középkori zenei gyakorlatot és a magyar népi hangszerek rusztikusnak tűnő hangzásvilágát? Számos népzenei formáció adott már pozitív választ e kérdésre, közülük két kiemelkedő csoport – egy duó és egy trió – lesz az Akusztikus, autentikus sorozat vendége. "

Istvánfi Balázs & Németh András – Mentés Másként Trió

Istvánfi Balázs (duda), Németh András (tekerő)
Mentés Másként Együttes: Fábri-Ivánovics Tünde (ének, dob, csengők), Fábri Géza (koboz, pengetős hangszerek, ének), Lipták Dániel (hegedű, ének), Molnár Előd Balázs (furulyák, ének)

Jegyár: 1 200 Ft

http://zeneakademia.hu/hu/nepzene/-/program/istvanfi-balazs--nemeth-andras--mentes-maskent-trio-20160421-1900

“Szereten túli hangok” ‘Sounds across the river Love’ Mentés Másként Trió Tour in England

“Szereten túli hangok”

‘Sounds across the river Love’

Mentés Másként Trió Tour in England 

Hídivásár

Helyszín és időpont: Szeged, 2015. 05. 23.  16 óra,  a Belvárosi híd szegedi hídfője.

Itt találkozunk!

 

 

 

Hegyek-völgyek között CD születése

Hegyek-völgyek között

Élő lemezmbemutató a XIX. Csángó Bálon!

Hegyek-völgyek között CD születése

   A Népzenei Kamaraműhely, a Dugonics András Piarista Gimnázium kamaraegyüttese, 2008 óta járja „Ha folyóvíz volnék…” elnevezésű kulturális missziós körútját.  2013 júniusában a Klézse-budai Magyar Iskola énekeseinek és a szegedi Népzenei Kamaraműhelynek Klézsén tartott közös népzenei koncertje és táncháza után, egy közös lemez kiadásáról kezdtek álmodni. A felvételeket Klézse-Buda magyar iskolájának udvarán rögzítették, szabad téri stúdióban, természetes körülmények között, így ebben a varázslatos muzsikában „a szél, madarak, békák hangjai éppúgy megszólalnak, mint a több ezer-éves ótörök hagyományaink dallamai.”

   A Hegyek-völgyek között… lemez anyagát a felkészítő tanárok: Botezátu Viktória (ének), Fábri-Ivánovics Tünde (ének), Hodorog András (furulya), Lipták Dániel (hegedű) és Fábri Géza (koboz) közösen formálták meg, Domokos Pál Péter, Fábri Géza, Fábri-Ivánovics Tünde, Lipták Dániel, Kallós Zoltán és Kanalas Éva moldvai népzenei gyűjtései alapján.

A Hegyek-völgyek között CD lemez bemutatóját a XIX. Csángó Bál keretében hallhatják élőben.

Helyszín, időpont: Budapest, Petőfi Csarnok 2015. február 7. (szombat) 22.00-23.00

 

A zenei anyag előadói

NÉPI ÉNEK, LEÁNYKAR: Bacsa Flóra, Bacsa Orsolya, Botezatu Albertana, Botezatu Isabela, Fodor Miruna, Ghiurca Silvia, Hajda Csenge Sára, Hódi Fruzsina, Joca Monica, Korcsmáros Réka, Korsós Kinga, Laslau Francesca, Laslau Ioana, Laslau Paula, Majorcsics Emese, Matees Emilia, Nagy Kincső, Sárig Isabela, Szabó Tímea Bianka, Tóth Anita, Túri Hanga, Túri Luca, Varga Dóra; vezetők: Botezatu Viktória, Fábri-Ivánovics Tünde

NÉPI ÉNEK, FIÚKAR: Bauer Iván, Bejan-Fala Sabin, Biliboc Ioan-Constantin, Bozóki Tamás, Coman Andrei-Cosmin, Csenki Zalán, Fábri Géza, Jávorszky Zoltán, Moize Robert, dr. Páli Tibor; vezető: Fábri-Ivánovics Tünde

 

NÉPI FURULYA: Bauer Iván, Bozóki Tamás, Csenki Zalán, Jávorszky Zoltán;

vezető: Hodorog András

NÉPI HEGEDŰ: Dancs Ágnes, Túri Luca; vezető: Lipták Dániel

KOBOZ: Bozóki Zoltán, Csenki Zalán, Majorcsics Krisztina, Szekeres Anna; vezető: Fábri Géza

DOROMB: dr. Páli Tibor

DOB: Fábri-Ivánovics Tünde

 

A hangfelvételek Moldvában, Klézse–Budán, a Klézse patak partján készültek 2014 júniusában.

Hangmérnök: dr. Páli Tibor

Fotók: Fridrik Imre, Ciceri Adrián, Ujjady Krisztina, Népzenei Kamaraműhely tagjai

 Grafikai munkák: Huszár Imre

Nyomda: Elektroprodukt Kft., Budaörs

Felelős kiadó: Fábri Géza

Sokszorosítás: Szűcs Network

 

A kiadvány fő támogatói

Dugonics András Piarista Gimnázium, Mester Tanoda Alapítvány

 

Kontakt: fabri.geza@gmail.com

www.mentesmaskent.hu

10. Mézespálinka karácsonyi ünnepi koncert

A Mester Tanoda Alapítvány és a Dugonics András Piarista Gimnázium 10. alkalommal szervezi meg a

Mézespálinka

Karácsonyi Ünnepi Koncertet.

Különleges zenei élményre várjuk kedves közönségünket

2014. december 19-én, pénteken, 18.30-tól

a Piarista Templomba.

                                                                                                                                                                         

Kóstoljuk meg együtt az idei mézest!

Támogatók:

Emberi Erőforrások Minisztériuma - Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet CSP-KÖZG-14

Nemzeti Együttműködési Alap - Közösségi környezet Kollégiuma

Mester Tanoda Alapítvány

Dugonics András Piarista Gimnázium

www.mestertanoda.hu

 

XIII. Kobzos – énekes – hegedűs – furulyás moldvai népzenei kurzus

Szeged, 2014. szeptember 19 - 21.

A szegedi moldvai népzenei műhely a kobzosok, hegedűsök, népdalénekesek és hagyományőrző népi furulyások képzésének országosan és határon túl is híres, színvonalas szakmai fóruma. A „Kobzosénekes-hegedűs-furulyás kurzus olyan népzenei kurzus, melynek résztvevői változatos dallamok elsajátításán keresztül megújító jellegű irányvonalakat kaphatnak a moldvai magyar énekek és táncdallamokkobzos-, valamint a hegedűs, furulyás és énekes népzenei hagyományok kincseinek elsajátításához, megszólaltatásához. Az oktatók gyakorló népzenészek, mester tanárok.
A 2014. évi kurzus fő témái a kiváló moldvai énekesektől, kobzosoktól gyűjtött archaikus anyag feldolgozása, továbbá koboz kíséretek, koboz szólók, Fehér Márton, Mandache Aurél, Boldoi Gheorghe, Gábor Antal és más  hegedűsök dallamai, valamint Hodorog András hagyományőrző furulyás dallamai.

Oktatási területek részletezése:

A koboz oktatásában két irányt tűzünk ki célul. Egyrészt a 2008. évben megjelent, az NKA által is támogatott, Koboziskola 1-2 - DVD anyagához, illetve a www.koboziskola.hu honlapon megjelent oktatóanyaghoz kapcsolódva szeretnénk az új kobzos érdeklődők felé nyitni, és részükre megerősítő foglalkozásokat szervezni a kurzus keretében. A Hagyományok Háza kobzos oktató anyagait, valamint saját hegedűs-kobzos, kobzos-furulyás gyűjtéseket is felhasználva fejlesztjük a hangszerek együtt-játékát, ritmusképzést, ritmustartást. Kobozszólókat, ének kíséreteket szeretnénk megfelelő hangnemekben megtanítani. Tovább fejlesztjük Gyöngyös György, Sobaru Raducanu, Antim Ion kobzosoktól tanult sajátos ritmuskíséreteket és moldvai énekeik tolmácsolását. Antim Ioan kobozjátékát oktatófilm elemezésén keresztül követjük, fejlesztjük. Az ő pengetési technikáinak megismerésén keresztül Gyöngyös György szólói és dallamkíséretei is érthetővé válnak.

Az énekesek oktatásában a díszítéstechnika stílusos fejlesztését tűzzük ki célul, valamint a tanult dallamok hiteles megszólaltatását az énekes résztvevők egyéni stílusával összhangban. Az énekes oktatás technikai elemein túl a kurzus lényeges része az archív anyagok feldolgozási lehetőségeinek tanulmányozás és a stílusos csokorszerkesztés elsajátítása. A kobozzal kísérhető dalokat párokban, kis csoportokban adják elő a résztvevők, egyéni választás szerint. Az énekes anyagot több faluból gyűjtött énekekből válogattuk össze, ügyelvén a nagy nótafák, különös képpen Simon Ferenc Józsefné Fazakas Ilona, Demeter Antalné Jánó Anna, Lőrinc Györgyné Hodorog Luca, Miklós Györgyné Szályka Rózsa, Benke Jánosné Benedek Rózsa repertoárjának bemutatására.

A hegedű oktatásában a legősibb felállású zenekar, a hegedű koboz kettős együttmuzsikálását tanítjuk és fejlesztjük a hegedűsöktől gyűjtött anyagok felhasználásával. Célunk a stílusos vonókezelés, és a megfelelő ritmusok elérésének megtanítása. Külön foglalkozni kívánunk a dob nélküli hegedű-koboz kettős hagyományos felállásban történő muzsikálással is.

A furulyás anyagot Hodorog Andrástól tanulják az érdeklődők, aki évek óta oktat furulyát és példaértékű hagyományőrző előadóművészi munkát végez Moldvában és Magyarországon is. A néptanító hagyományőrző mester a furulyás hagyományokat kiváló pedagógiai érzékkel, hagyományos népi tanítói módszerekkel sajátíttatja el tanulóival. Fontos hangsúlyt helyez az egyéni előadói technikák fejlesztésére, és a zenekari játékban a furulya koboz egyensúly megteremtésére.

A kurzuson vendégül látjuk Kerényi Róbertet és zenekarát, a Szigony Zenekart. A zenekar tagjai a moldvai népzenei gyűjtések fontos szereplői, amelynek tapasztalatai alapján kis előadás megtartására és táncházi muzsikálásra hívjuk őket. A furulya alapú zenekari felállás tapasztalatainak megerősítése miatt fontos szerepük van az oktatási folyamatban.

A pénteki napon a Szezonnyitó táncházban a Szigony zenekar koncertjével és közös táncházzal ünnepeljük a Mester Tanoda Alapítvány által szervezett Kobzos kurzus újabb tízedik és Fábri Géza műhelymunkájának tizenharmadik születésnapját.

A „Kobzos kurzus” történetében az idén először a Mester Tanoda Alapítvány kuratóriuma
„Néptanító Hagyományőrző Mester” címet alapít, melyet elsőként a kurzus állandó meghívott oktatójának, Hodorog András klézsei hagyományőrző furulyásnak ad át.

Szállás:
A XIII. Kobzos-énekes-hegedűs-furulyás moldvai népzenei kurzus szakmai anyagának oktatása szeptember 19-én, pénteken 14 órakor kezdődik. A szálláshely elfoglalására, érkezésre 12 órától van lehetőség.
A foglalkozásokon kívül közös muzsikálásra, éneklésre, alkotásra is sor kerül.

Táncház:
A XIII. Kobzos-énekes-hegedűs-furulyás moldvai népzenei kurzus tiszteletére a nyitó nap estéjén
Szezonnyitó táncházat tartunk, melyen vendégünk a budapesti Szigony zenekar
(Kerényi Róbert-furulya, Szlama László-koboz, Benke Félix-dob) és Gyurka Fábián a magyarfalusi táncmester.

Oktatók:       
Fábri - Ivánovics Tünde – ének
Fábri Géza – koboz
Lipták Dániel - hegedű
Hodorog András – furulya

Helyszín: Dugonics András Piarista Gimnázium, 6724 Szeged Bálint Sándor u. 14.

Kurzus díja: 8.000,- Ft/fő szállás nélkül 
(az ár tartalmazza az oktató CD és kotta melléklet költségét és a táncház belépődíját).

Szállást biztosítunk a helyszínen, a Dugonics András Piarista Gimnázium kollégiumában
1.500,- Ft/fő/nap (ágynemű nélkül) kollégiumban, vagy 800,- Ft/fő/nap matracon.
HÁLÓZSÁKOT HOZNI KELL!

Nyílt programok:
2014. szept. 19. 

14-18h XIII. Kobzos – énekes – hegedűs – furulyás moldvai népzenei kurzus - oktatás

19-23h Szezonnyitó táncház a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium aulájában

Fellépő zenekarok:  Szigony zenekar (Budapest), Mentés Másként Trió (Szeged),
valamint Mesterek és Tanítványok vendégzenekarok felállásai

Táncot tanít:    Gyurka Fábián (Magyarfalu, Moldva)

Kézműves foglalkozás: Barta Csilla (természetes anyagok)

szept. 20. 

9-13h; 14-18h XIII. Kobzos – énekes – hegedűs – furulyás moldvai népzenei kurzus - oktatás

19h Tábortűz közös vacsora és mulatság

szept. 21.

9.30-10.30 Szentmise a Piarista Templomban

11-13h  XIII. Kobzos – énekes – hegedűs – furulyás moldvai népzenei kurzus - ismétlés, zárás

 


JELENTKEZÉSI LAP KITÖLTÉSE: www.koboziskola.hu/nepzenei-kurzus.htm

Támogatók:

Magyar Művészeti Akadémia MMA-14-P
Emberi Erőforrások Minisztériuma - Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet CSP-KÖZG-14
Dugonics András Piarista Gimnázium
Mester Tanoda Alapítvány