Nyelvek

Facebook logo

Youtube logo

 

Jelenlegi hely

Címlap

Gondolatok a Mentés Másként Együttes 2023. 03. 11-i zentai koncertjéről

Mentés Msáként Együttes-Ivánovics Viktor-Szokolay Dongó Balázs-fotó Révész Róbert 2023-03-11 Zenta

A Halmos Béla Program támogatással készülő, harmadik, Útitárs című CD lemezét éppen ebben a hónapban kiadó Mentés Másként Együttes a zentai Eugen színházteremben rendezett koncertje adott keretet a Zenta - környékiek hagyományosan minden évben március 15. előtt megrendezett alkotói díjkiosztó ünnepségének: a Hagyományaink Ünnepe 25. évi rendezvényének.

    A Mentés Másként Együttes Alsó Tisza – menti és kórógyi dallam csokraival, ballada feldolgozásával kívánta a maga módján felhívni a figyelmet az újra virágkorukat élő vajdasági tamburazenekarok repertoárjai mellett a vajdasági énekek és az egyszerű pásztorfurulyákon, dudán, tárogatón előadott dallamok szépségére, aktualitására. Ez a hangszerelés az utóbbi húsz esztendő alatt szinte teljesen eltűnt a vajdasági zenekarok repertoárjából, s egyúttal ezeknek a hangszereknek a kifejező ereje is elkallódott. A Mentés Másként Együttes nem csak ezekről a hangszerekről rázta le az útiport, hanem az Alsó Tisza-menti énekes dallamok kiválogatásában is újat alkotott, amit a közönség vastapsai is jeleztek.

     A Szokolay Dongó Balázs príma díjas népi fúvós zenésszel és Ivánovics Viktor fiatal tamburás – énekessel kiegészült csapat a délvidéki anyag mellett, az erdélyi Mezőségről és a Szeret-menti moldvai magyar dialektus anyagából is elsöprően érzelmes válogatással örvendeztette meg ünneplő közönségét, akit elvarázsoltak az együttes sajátos, eredeti dallamokból szőtt csokrai és váratlan hangszerelései. Emellett a 200 éves Petőfi évfordulóra Fábri Géza megzenésítette a költő Csatában című versét, amely erőteljes: furulya, tambura, duda, koboz hangszerelésben szólalt meg.

           

Révész Róbert, Fábri Géza és Szokolay Dongó Balázs régi barátja, kiváló fotóival emlékezett meg az páratlan estéről.

Aki jelen volt a közönség soraiban, pontosan tudja, hogy óriások álltak fel közösen a színpadra, így Barta Márton furulyás esetében a Népművészet Ifjú Mestere cím elérése szép cél lehet.

 

Köszönjük a Mentés Másként Együttesnek a felemelő, egyedi élményt!

Gy.P.