Nyelvek

Facebook logo

Youtube logo

 

Jelenlegi hely

Címlap

Készül a Mentés Másként Együttes „Útitárs” című új CD lemeze

Mentés Másként muzsika zengett a szegedi Piarista Iskola díszterméből, ahol a zenészek rögzítették új CD lemezük anyagát.

Fábri Géza kobzos-énekmondó, Fábri-Ivánovics Tünde népdalénekes és Barta Márton furulyás meghívta lemezére a Príma Díjas Szokolay Dongó Balázs furulyást és Nyíri László hegedűst. Hangmérnökük, Pétervári Lajos mérhetetlen szaktudásával segítette a felvételek rögzítését. A népzene mély átélésben folyt a zenei alkotómunka.

 

F.G.:
„Az elmúlt tíz évben különböző projektekben, a növendékeinkkel, a Népzenei Kamaraműhellyel vagy más együttesekkel több lemezt adtunk ki. A háttérben a Mentés Másként Együttes alkotómunkája is természetesen zajlott, de koncerteken volt csak hallható, átélhető a muzsikánk. Ismét sajátos, énekes-moldvai hangszeres újraénekelt dallam anyagot szerkesztettünk. A hagyományőrző munkát és a slágernek számító műsorszámokat válgattuk az ÚTITÁRS lemezre.” – mondta nagy lelkesedéssel az együttes egyik fő alkotója.

 

B.M.:
„Újonc vagyok a Mentés Másként Együttesben, mégis otthonosan mozgok benne, hiszen már régen együtt muzsikálunk Tündével és Gézával. Nagy megtiszteltetésnek éreztem, amikor meghívtak az együttesbe, mert mindig is nagyra tartottam munkájukat, s örülök, hogy most ily módon is részese lehetek annak. A lemezfelvétel nagy tapasztalattal bővítette az együttesi jelenlétünket, hiszen még inkább erősödött az egymásra való támaszkodás érzése. Mindig örömmel tölt el, ha a népzene, a magyar furulyajáték iránti szeretetemet megoszthatom másokkal is, koncertek, táncházak vagy most e lemez formájában.”

 

F.I.T.:
„A „mentés másként” féle muzsika az énekelt dallamból indul ki, így a szöveges tartalom átéléssel való hordozása közös küldetés. Énekesként, különösen fontosnak tartom, hogy erre mind figyeljünk és juttassuk el a hallgatóságot a jelentések mélyebb rétegeihez. Magyar nyelven énekelünk, az anyanyelvünk gyönyörű zeneiségét zengjük dallamba foglalva, s ez akkor működik jól, ha a hangszeres és az énekes szólamok egymást segítő módon alakulnak, idomulnak egymáshoz, de szabadságot is hagynak az élő zenealkotáshoz. Amikor az egyetemes zene nyelvén kezdünk „beszélgetni”, minden érhetővé válik. Már nagyon sokan várják azt a CD lemezt: mi is!”

 

A Mentés Másként Együttes ÚTITÁRS című lemez anyaga az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő – Nemzeti Kulturális Alap – Halmos Béla Program Kollégium támogatásával fog hamarosan CD lemez formájában megjelenni. A CD anyag rögzítéséhez Jusztinné Nedelkovics Aliz igazgató biztosította azt a helyszínt, amelyre az együttes vágyott.

 

F.I.T.
„Mérhetetlen hála van a lelkünkben, hiszen az alkotómunkát olyan környezetben tudjuk végezni, amely félig az otthonunk. A Szegedi Piarista Iskola dísztermében „pont jó” minden, úgy, ahogy van. Persze, Pétervári Lajos szaktudása varázsolja a teret és hihetetlen a muzsika ereje, már így, nyersen is. Ahhoz, hogy mind itt lehessünk és alkotókedvünkben is nyugodtak lehessünk, közvetlen baráti segítséget kaptunk Keserű György atyától, aki szabaddá varázsolta a termet a kérésünk hallatán és barátaink gondozzák kislányunkat, aki egyébként mindenhova elkísér. Számos megelőző koncert során erősödött az együtt játék, amelyhez a családunk és szülői közösségünk is hozzájárult, sőt a határontúli és külföldi koncertjeink közönsége is várja az új lemezt. És persze, a Halmos Béla Program anyagi támogatása nélkül, mindezt el sem tudtuk volna kezdeni. Köszönjük a megtisztelő támogatást mindenkinek!”
p.Támogatók:
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő – Nemzeti Kulturális Alap – Halmos Béla Program Kollégium 786133/265 – Szegedi Piarista Iskola

 

https://nka.hu/