Nyelvek

Facebook logo

Youtube logo

 

Jelenlegi hely

Címlap

Mentés Másként Együttes ANGLIAI TURNÉ 2022.

A Mentés Másként Együttes útra készen fogadta a pandémia hírét 2020-ban, amely megakadályozta az akkor tervezett koncerteket. Örömmel jelentjük, hogy 2022. október 27– 30. között újra eljutottunk a közönségünkhöz, Cambridge-be. Sokan jöttek, hogy részesei legyenek „mentés másként” élménynek!

Négy koncert és egy táncház keretében találkozhattunk az közönségünkkel, akik közül sokan „rajongóink” lettek és több eseményre is eljöttek. Minden koncertre, az egyedi helyszínhez igazodva, külön műsorral készültünk, így az élmény páratlanul gazdag volt.

A St Mark’s templomban nyitottuk a turnénkat, családias légkörben, szívélyes fogadtatásban. Kájoni János Cantinale Catholicum (1676.) gyűjteményéből válogatott dallamok közül kiemelkedett az Introitus és Dicsőség előadása. Különösen szép élményt nyújtott a világias énekek közül a „Napnak három szép húga..” kolinda feldolgozás.

A St Catharine’s College zenei igazgatója, Dr Edward Wickham karvezető örömteli visszaemlékezésben utalt a sok éves zenei kapcsolatunkra, melynek során növendékeink koncert csere programokban találkozhattak, alkothattak. A kivételes akusztikájú kápolnájában tartott koncerten különös tetszést aratott a Szent Lászlóhoz szóló historikus népének előadása, valamint a Kegyelmes Isten Balassi istenes vers népzenei feldolgozása. Régi kedvenc énekünk, Ideki e csenderbe…,  a közönség kérésére került a műsorba, amelyet ajándékként játszottunk.

Szintén, visszatérő vendégei lehettünk a Wolfson College professzorokból és doktoranduszokból álló közönségének. Lynette Alcantara karvezető és zeneművészeti szervező különösen fontosnak tartotta, hogy a hosszú, távolságtartásra kényszerítő körülmények után, a Mentés Másként Együttes moldvai népzenei koncertje és táncháza teremt új közösségformáló utakat Cambridge-ben is. A táncok közül kiemelt tetszést aratott a pálmáska, a bulgáros és a drumul dragului. A koncert során a nagy sodrású Voltam én is, mikor voltam… ének többszörös vastapsot kapott.

2022-évi angliai turnénk záró koncertje igazán feltette a koronát a négy nap sűrű élményére. A Mentés Másként Együttes lezajlott koncertjeit meghatóan méltatta házigazdánk, Julia Seiber Boyd, a Seiber Mátyás Trust és a Cambridge Szeged Society elnöke, Seiber Mátyás zenszerzőnk örökségének éltetője. Művészeti alkotómunkában találkoztunk James Eisner énekmondóval és ének mesterrel, aki elhozta hozzánk a Georgia kórusát. A Georgia együttessel közös számokban is tudtunk gondolkodni, amelyek közül a Tavaszi szél… magyar népdalunkra készítettek többszólamú feldolgozást.

Találkozhattunk Cambridge város polgármesterével és feleségével, a polgármester asszonnyal, akikkel finom angol teázás mellett értékes és emlékezetes szakmai tapasztalatcserét folytattunk. Szeged várossal ápolt 35 éves testvérvárosi kapcsolatunk kulturális kötelékeit erősítve plakettet és polgármesteri kitűzőt vehettünk át.

Köszönjük minden segítőnknek és támogatóinknak a Mentés Másként Együttes 2022. évi angliai turnéjának létrejöttéhez nyújtott segítséget!

Zenekari felállás
Barta Márton – furulya, kaval, fujara, ének
Fábri-Ivánovics Tünde – ének, dob, csengők
Fábri Géza – koboz, tambura, ének

Támogatók:
www.mentesmaskent.hu
https://www.facebook.com/mentesmaskentegyuttes

Supporters of Mentés Másként Együttes England TOUR 2022.:
Human Capacities Grant Management Office (EMET) – National Cultural Fund of Hungary – Béla Halmos Program
Cambridge Szeged Society
Seiber Mátyás Trust
St Catharine’s College
Wolfson College

https://nka.hu/

https://halmosbelaprogram.hu/koncerttamogatas-nemzetkozi/