Languages

Facebook logo

Youtube logo

 

You are here

Home

Bemutatkozás

A Mentés Másként Együttes koncertjein a moldvai magyarság dalai, muzsikája és legkedvesebb hangszerei, a koboz a furulya és a hegedű játssza a főszerepet, de más tájak, népek hagyományából is gyakran merítünk, például alföldi, vajdasági, gyimesi, bukovinai, dunántúli és felvidéki anyagból, román, szerb, zsidó, ujgur, kazak muzsikából. A népi dallamok mellett historikus énekeket, saját megzenésítésű énekelt verseket is játszunk, amelyek közjátékaiban a népzenei motívumok új életre kelnek.

Muzsikánkat leginkább újraénekelt népzenének tekintjük. Táncházasként, gyűjtőként elmélyültünk a népi éneklés és táncmuzsika mesterségében, a hagyományos kultúra működésében, de ismerjük a színpad törvényeit is, amelyek a népzenének elkerülhetetlenül új létmódot adnak. Muzsikánk szövetét az eredeti népzene anyagából, eredeti technikákkal bontjuk ki, megelégedve a hagyományos minimál-zenekar eszközeivel.

Fábri Géza – koboz, tambura, ének – Bács-Kiskun megye Művészeti Díja, Párhuzamos Kultúráért Díj

Fábri-Ivánovics Tünde – ének, ütőhangszerek – a Népművészet Ifjú Mestere, Szeged Kultúrájáért Aranygyűrű, Kölcsey Emlékérem, Vass Lajos Nagydíj