Languages

Facebook logo

Youtube logo

 

You are here

Home

Bemutatkozás

Együttesünk elsősorban a magyarság és a szomszéd népek hagyományos népzenéjét játssza. – Hagyományőrzés? Feldolgozás? Világzene? Interpretációinkat leginkább újraénekelt népzenének tekintjük. Táncházasként, gyűjtőként elmélyültünk a népi éneklés és táncmuzsika mesterségében, a hagyományos kultúra működésében, de ismerjük a színpad törvényeit is, amelyek a népzenének elkerülhetetlenül új létmódot adnak. Muzsikánk szövetét az eredeti népzene anyagából, eredeti technikákkal bontjuk ki, megelégedve a hagyományos minimál-zenekar eszközeivel. Az alkotó kísérletezésre nem az motivál, hogy a népzenét más műfajokhoz tegyük hasonlóvá, hanem hogy itt és most hiteles hangra találjunk, amely által öröklött kincseink újból kiteljesedhetnek, saját vallomásainkká válhatnak.

A táncházmozgalom hatására sok magyar lakta vidék zenéjével foglalkoztunk már. Mégis, amikor Géza 1984-ben rátalált a kobozra, erre a nagy múltú, de csak a magyar nyelvterület keleti peremén fönnmaradt pengetős hangszerre, akkor végképp elköteleződött a moldvai csángó magyarok varázslatos kultúrája, akkor még alig ismert hangszeres zenéje iránt. 2003-ban kezdett együtt dolgozni Tündével, elkészítve a Mentés másként... című lemezt. Dani ezen még csak vendégként muzsikált, de 2005-re összekovácsolódott a mai trió. Számos moldvai gyűjtőúton töltekeztünk föl együtt az utolsó öreg zenészek, énekesek tudásával, szavaival, mozdulataival, a hely szellemével. A zenekar működését megkönnyíti, hogy a szegedi piarista gimnázium művészeti iskolájában is munkatársak vagyunk. Ma már tanítványainkat is rendszeresen visszük Moldvába, együtt zenélni, táncolni, barátkozni a csángó falvak fiataljaival és öregjeivel.

2015 óta a Mentés Másként Trióhoz csatlakozik Molnár Előd Balázs furulyás, táncos, akivel tovább erősödik és gazdagodk a "Mentés Másként" koncepció.

Immár sok-sok hazai és külföldi koncerten, táncházban, a legkülönbözőbb helyszíneken, és a legkülönbözőbb zenésztársak által gazdagodva csiszolgattuk a „mentés másként” muzsikát. Műsorainkat moldvai csángó és egyéb magyar népdalokból, népi táncdallamokból, énekelt versekből és historikus énekekből állítjuk össze, igazodva a helyszínhez, alkalomhoz, közönséghez. Hallgatóink magával ragadó, egyedi zenei élményre számíthatnak!

Lipták Dániel – hegedű – a Népművészet Ifjú Mestere, Halmos Béla vándordíj

Fábri Géza – koboz, tambura, ének – Bács-Kiskun megye Művészeti Díja, Párhuzamos Kultúráért Díj

Fábri-Ivánovics Tünde – ének, ütőhangszerek – a Népművészet Ifjú Mestere, Szeged Kultúrájáért Aranygyűrű, Kölcsey Emlékérem, Vass Lajos Nagydíj

Molnár Előd Balázs - furulyák, ének, tánc