Nyelvek

Facebook logo

Youtube logo

 

Jelenlegi hely

Címlap

XIII. Kobzos – énekes – hegedűs – furulyás moldvai népzenei kurzus

Szeged, 2014. szeptember 19 - 21.

A szegedi moldvai népzenei műhely a kobzosok, hegedűsök, népdalénekesek és hagyományőrző népi furulyások képzésének országosan és határon túl is híres, színvonalas szakmai fóruma. A „Kobzosénekes-hegedűs-furulyás kurzus olyan népzenei kurzus, melynek résztvevői változatos dallamok elsajátításán keresztül megújító jellegű irányvonalakat kaphatnak a moldvai magyar énekek és táncdallamokkobzos-, valamint a hegedűs, furulyás és énekes népzenei hagyományok kincseinek elsajátításához, megszólaltatásához. Az oktatók gyakorló népzenészek, mester tanárok.
A 2014. évi kurzus fő témái a kiváló moldvai énekesektől, kobzosoktól gyűjtött archaikus anyag feldolgozása, továbbá koboz kíséretek, koboz szólók, Fehér Márton, Mandache Aurél, Boldoi Gheorghe, Gábor Antal és más  hegedűsök dallamai, valamint Hodorog András hagyományőrző furulyás dallamai.

Oktatási területek részletezése:

A koboz oktatásában két irányt tűzünk ki célul. Egyrészt a 2008. évben megjelent, az NKA által is támogatott, Koboziskola 1-2 - DVD anyagához, illetve a www.koboziskola.hu honlapon megjelent oktatóanyaghoz kapcsolódva szeretnénk az új kobzos érdeklődők felé nyitni, és részükre megerősítő foglalkozásokat szervezni a kurzus keretében. A Hagyományok Háza kobzos oktató anyagait, valamint saját hegedűs-kobzos, kobzos-furulyás gyűjtéseket is felhasználva fejlesztjük a hangszerek együtt-játékát, ritmusképzést, ritmustartást. Kobozszólókat, ének kíséreteket szeretnénk megfelelő hangnemekben megtanítani. Tovább fejlesztjük Gyöngyös György, Sobaru Raducanu, Antim Ion kobzosoktól tanult sajátos ritmuskíséreteket és moldvai énekeik tolmácsolását. Antim Ioan kobozjátékát oktatófilm elemezésén keresztül követjük, fejlesztjük. Az ő pengetési technikáinak megismerésén keresztül Gyöngyös György szólói és dallamkíséretei is érthetővé válnak.

Az énekesek oktatásában a díszítéstechnika stílusos fejlesztését tűzzük ki célul, valamint a tanult dallamok hiteles megszólaltatását az énekes résztvevők egyéni stílusával összhangban. Az énekes oktatás technikai elemein túl a kurzus lényeges része az archív anyagok feldolgozási lehetőségeinek tanulmányozás és a stílusos csokorszerkesztés elsajátítása. A kobozzal kísérhető dalokat párokban, kis csoportokban adják elő a résztvevők, egyéni választás szerint. Az énekes anyagot több faluból gyűjtött énekekből válogattuk össze, ügyelvén a nagy nótafák, különös képpen Simon Ferenc Józsefné Fazakas Ilona, Demeter Antalné Jánó Anna, Lőrinc Györgyné Hodorog Luca, Miklós Györgyné Szályka Rózsa, Benke Jánosné Benedek Rózsa repertoárjának bemutatására.

A hegedű oktatásában a legősibb felállású zenekar, a hegedű koboz kettős együttmuzsikálását tanítjuk és fejlesztjük a hegedűsöktől gyűjtött anyagok felhasználásával. Célunk a stílusos vonókezelés, és a megfelelő ritmusok elérésének megtanítása. Külön foglalkozni kívánunk a dob nélküli hegedű-koboz kettős hagyományos felállásban történő muzsikálással is.

A furulyás anyagot Hodorog Andrástól tanulják az érdeklődők, aki évek óta oktat furulyát és példaértékű hagyományőrző előadóművészi munkát végez Moldvában és Magyarországon is. A néptanító hagyományőrző mester a furulyás hagyományokat kiváló pedagógiai érzékkel, hagyományos népi tanítói módszerekkel sajátíttatja el tanulóival. Fontos hangsúlyt helyez az egyéni előadói technikák fejlesztésére, és a zenekari játékban a furulya koboz egyensúly megteremtésére.

A kurzuson vendégül látjuk Kerényi Róbertet és zenekarát, a Szigony Zenekart. A zenekar tagjai a moldvai népzenei gyűjtések fontos szereplői, amelynek tapasztalatai alapján kis előadás megtartására és táncházi muzsikálásra hívjuk őket. A furulya alapú zenekari felállás tapasztalatainak megerősítése miatt fontos szerepük van az oktatási folyamatban.

A pénteki napon a Szezonnyitó táncházban a Szigony zenekar koncertjével és közös táncházzal ünnepeljük a Mester Tanoda Alapítvány által szervezett Kobzos kurzus újabb tízedik és Fábri Géza műhelymunkájának tizenharmadik születésnapját.

A „Kobzos kurzus” történetében az idén először a Mester Tanoda Alapítvány kuratóriuma
„Néptanító Hagyományőrző Mester” címet alapít, melyet elsőként a kurzus állandó meghívott oktatójának, Hodorog András klézsei hagyományőrző furulyásnak ad át.

Szállás:
A XIII. Kobzos-énekes-hegedűs-furulyás moldvai népzenei kurzus szakmai anyagának oktatása szeptember 19-én, pénteken 14 órakor kezdődik. A szálláshely elfoglalására, érkezésre 12 órától van lehetőség.
A foglalkozásokon kívül közös muzsikálásra, éneklésre, alkotásra is sor kerül.

Táncház:
A XIII. Kobzos-énekes-hegedűs-furulyás moldvai népzenei kurzus tiszteletére a nyitó nap estéjén
Szezonnyitó táncházat tartunk, melyen vendégünk a budapesti Szigony zenekar
(Kerényi Róbert-furulya, Szlama László-koboz, Benke Félix-dob) és Gyurka Fábián a magyarfalusi táncmester.

Oktatók:       
Fábri - Ivánovics Tünde – ének
Fábri Géza – koboz
Lipták Dániel - hegedű
Hodorog András – furulya

Helyszín: Dugonics András Piarista Gimnázium, 6724 Szeged Bálint Sándor u. 14.

Kurzus díja: 8.000,- Ft/fő szállás nélkül 
(az ár tartalmazza az oktató CD és kotta melléklet költségét és a táncház belépődíját).

Szállást biztosítunk a helyszínen, a Dugonics András Piarista Gimnázium kollégiumában
1.500,- Ft/fő/nap (ágynemű nélkül) kollégiumban, vagy 800,- Ft/fő/nap matracon.
HÁLÓZSÁKOT HOZNI KELL!

Nyílt programok:
2014. szept. 19. 

14-18h XIII. Kobzos – énekes – hegedűs – furulyás moldvai népzenei kurzus - oktatás

19-23h Szezonnyitó táncház a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium aulájában

Fellépő zenekarok:  Szigony zenekar (Budapest), Mentés Másként Trió (Szeged),
valamint Mesterek és Tanítványok vendégzenekarok felállásai

Táncot tanít:    Gyurka Fábián (Magyarfalu, Moldva)

Kézműves foglalkozás: Barta Csilla (természetes anyagok)

szept. 20. 

9-13h; 14-18h XIII. Kobzos – énekes – hegedűs – furulyás moldvai népzenei kurzus - oktatás

19h Tábortűz közös vacsora és mulatság

szept. 21.

9.30-10.30 Szentmise a Piarista Templomban

11-13h  XIII. Kobzos – énekes – hegedűs – furulyás moldvai népzenei kurzus - ismétlés, zárás

 


JELENTKEZÉSI LAP KITÖLTÉSE: www.koboziskola.hu/nepzenei-kurzus.htm

Támogatók:

Magyar Művészeti Akadémia MMA-14-P
Emberi Erőforrások Minisztériuma - Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet CSP-KÖZG-14
Dugonics András Piarista Gimnázium
Mester Tanoda Alapítvány